Ράγκμπι με Αμαξίδιο – Προφίλ

Πώς ξεκίνησε το Ράγκμπι με Αμαξίδιο

Το Ράγκμπι με Αμαξίδιο πρωτοεμφανίστηκε το 1977 στον Καναδά και έγινε Παραολυμπιακό άθλημα το 1994. Απευθύνεται αποκλειστικά σε ανθρώπους με τετραπληγία, δηλαδή σε όσους έχουν περιορισμό κίνησης ή παράλυση και στα τέσσερα άκρα του σώματός τους, για παράδειγμα λόγω βλάβης στο Νωτιαίο Μυελό, Εγκεφαλικής Παράλυσης, Πολιομυελίτιδας, Ακρωτηριασμό κτλ. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το μοναδικό ομαδικό άθλημα για ανθρώπους με τετραπληγία.

Το συναρπαστικό αυτό άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα, το άθλημα ήταν μέχρι πρότινος εντελώς άγνωστο, καθώς απουσιάζει τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και εθνικής ομάδας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Άλλης Όψης ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2010, και είναι η μόνη για την ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος στη χώρα μας. Από τα τέλη του 2010, η Άλλη Όψη είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι με Αμαξίδιο

Πώς παίζεται

Πως ΠαίζεταιΟι αθλητές χρησιμοποιούν ειδικά αθλητικά αμαξίδια, τα οποία μοιάζουν με άρματα μάχης, ενώ φοράνε ειδικά γάντια στα οποία τοποθετούν κόλλα για να έχουν καλύτερη επαφή με τη μπάλα. Το Ράγκμπι με Αμαξίδιο παίζεται σε κλειστό γήπεδο με παρκέ.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι ένας από τους παίκτες της ομάδας να διασχίσει την γραμμή του αντίπαλου τέρματος έχοντας τη μπάλα στη κατοχή του. Η κάθε ομάδα αποτελείται από 4 βασικούς παίκτες και 8 αναπληρωματικούς. Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 4 περίοδοι των 8 λεπτών. Επιτρέπεται οποιαδήποτε επαφή αμαξιδίων, ενώ απαγορεύεται κάθε σωματική επαφή.

Το 1ο Προπονητικό Camp Ράγκμπι με Αμαξίδιο, 16-20 Σεπτέμβρη 2010, Κολινδρός

1ο Προπονητικό Camp Ράγκμπι με Αμαξίδιο, Κολινδρός

Η Άλλη Όψη διοργάνωσε το 1ο Προπονητικό Camp Ράγκμπι με Αμαξίδιο στην Ελλάδα στο οποίο συμμετείχαν 15 επίδοξοι αθλητές από την Ελλάδα, 5 αθλητές από ομάδες της Σουηδίας και Γερμανίας, διαιτητής στο πρωτάθλημα της Γερμανίας, και Ελληνίδα αξιολογήτρια (classifier) αναγνωρισμένη από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι με Αμαξίδιο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ακόμη 10 εθελοντές της Άλλης Όψης που συνέδραμαν στην ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος και την ολοκληρωμένη υποστήριξη των συμμετεχόντων με αναπηρία. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να λάβουν τόσο θεωρητικές γνώσεις όσο και πρακτική εμπειρία πάνω στο άθλημα, καθώς χρησιμοποίησαν ένα από τα 10 ειδικά καθίσματα που δανείστηκε και εξασφάλισε η Άλλη Όψη.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Simpson Travel.

Το 2ο Προπονητικό Camp Ράγκμπι με Αμαξίδιο, 19-21 Δεκέμβρη 2010, Αθήνα

2ο Προπονητικό Camp Ράγκμπι με Αμαξίδιο, ΑθήναΠραγματοποιήθηκε στο Κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Ελληνικού, στους ίδιους ακριβώς χώρους που είχαν διεξαχθεί οι αγώνες Ράγκμπι με Αμαξίδιο κατά την Παραολυμπιάδα του 2004. Για τη διοργάνωση, η Άλλη Όψη εξασφάλισε 16 συνολικά καθίσματα, τα επτά από τα οποία της ανήκουν μετά από δωρεές.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 20 άνθρωποι με τετραπληγία, 5 αθλητές από ομάδες του εξωτερικού, προπονητές και αξιολογητές, καθώς και άλλοι 10 εθελοντές της Άλλης Όψης που διασφάλισαν την υποστήριξη και ομαλή λειτουργία του προγράμματος.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της TOYOTA Ελλάς, της Ολυμπιακά Ακίνητα, της Πλάσις, και της εταιρίας Καραϊσκος.

Εβδομάδα προώθησης Ράγκμπι με Αμαξίδιο, 9-13 Ιανουαρίου 2012, Αθήνα

Εβδομάδα προώθησης Ράγκμπι με ΑμαξίδιοΣκοπός της πρωτοβουλίας ήταν να δοθεί η ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν από κοντά και να δοκιμάσουν το Παραολυμπιακό αυτό άθλημα.

Στις 9 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης στο Εθνικό Ίδρυμα Αποακτάστασης Αναπήρων με τη συμμετοχή πολλών ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και γιατρών και θεραπευτών του ιδρύματος. Μετά την σύντομη παρουσίαση, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ένα από τα αγωνιστικά καθίσματα, καθώς και να συνομιλήσουν με έναν από τους αθλητές. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογου τύπου δράσεις είναι πολύ διαδεδομένες σε άλλες χώρες και συνήθως δίνουν έμπνευση και κίνητρα σε ανθρώπους που απέκτησαν πρόσφατα την αναπηρία τους.

Στις 11 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία αθλητών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παρολυμπιακής Επιτροπής και της ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ κύριο Φουντουλάκη, με τον οποίον συζήτησαν για το μέλλον του αθλήματος στη χώρα μας.

Το 3ο προπονητικό πρόγραμμα (11, 12 και 13 Ιανουαρίου) πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Δημοτικό Γήπεδο Γλυφάδας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο προπονήσεις την ημέρα και ολοκληρωθηκε με φιλικό αγώνα τον οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της TOYOTA Ελλάς, του Δήμου Γλυφάδας, και της Coloplast – Αν. Μαυρογέννης.

Συμμετοχή στο Διεθνές Τουρνουά «Bernd Best», 15-17 Απρίλη 2011, Κολωνία

«The Greeks» ονομάζεται η ομάδα της Άλλης Όψης που συμμετείχε στο Διεθνές τουρνουά Ράγκμπι με Αμαξίδιο Bernd Best που διεξήχθη στην Κολωνία της Γερμανίας. Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 16 άτομα (9 αθλητές και 7 βοηθοί).

Το Berndt Best είναι το μεγαλύτερο τουρνουά Ράγκμπι με Αμαξίδιο στον κόσμο. Σε αυτό θα συμμετάσχουν 50 συνολικά ομάδες από πολλές γωνιές της γης, χωρισμένες σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδό τους. Η συμμετοχή της ομάδας «The Greeks» ήταν η πρώτη συμμετοχή Ελληνικής ομάδας σε διοργάνωση για το Ράγκμπι με Αμαξίδιο.

Η συμμετοχή μας αποτέλεσε κεντρική είδηση στην ιστοσελίδα του τουρνουά κατά τις τελευταίες εβδομάδες πριν την έναρξη. Εκτός από σημαντικές εμπειρίες, οι αθλητές κατέκτησαν και την 3η θέση στη βασική κατηγορία μεταξύ 16 ομάδων.

Η συμμετοχή στο Bernd Best πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς.

Συμμετοχή στο Διεθνές τουρνουά «Stockholm International Paragames», 5-6 Νοεμβρίου 2011 – Στοκχόλμη

Η δεύτερη συμμετοχή της ομάδας «The Greeks» έγινε στο Διεθνές τουρνουά Ράγκμπι με Αμαξίδιο που διεξήχθη στα πλαίσια του Stockholm International Paragames. Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 13 άτομα (7 αθλητές και 6 βοηθοί).

Οι Έλληνες αθλητές αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες καθώς αγωνίστηκαν πλάι σε κάποιους από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου Η εθνική ομάδα Ράγκμπι με Αμαξίδιο της Σουηδίας στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2011, εξασφαλίζοντας και τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Η συμμετοχή στο Stockholm International Paragames πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Coloplast – Αν. Μαυρογέννης ΑΕ.

Δημοσιότητα

Οι δράσεις της Άλλης Όψης για την προώθηση του Ράγκμπι με Αμαξίδιο τυγχάνουν ευρείας προβολής στα μέσα επικοινωνίας. Σκοπός της προβολής είναι να προσεγγίσουμε ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται να ασχοληθούν, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη με αξιοπρέπεια, αλλά και να προβάλουμε όσους υποστηρίζουν τις προσπάθειές μας. Κάποιες από τις πραγματοποιημένες δραστηριότητες προβολής είναι:

  • Παρουσιάσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές πανελλήνιας εμβέλειας όπως Έκτη Αίσθηση (ΕΤ3) και σε δελτία ειδήσεων (ΑΝΤ1, ΕΤ3), καθώς και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
  • Ειδικά αφιερώματα σε έγκριτες εφημερίδες όπως ΤΟ ΒΗΜΑ (πρωτοσέλιδο), και το ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ και σε άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
  • Η ιστοσελίδα του σωματείου www.alli-opsi.gr έχει περισσότερες από 3.000 νέες επισκέψεις/μήνα.

Το Όραμά μας

Το όραμά μας είναι η ανάπτυξη του αθλήματος Ράγκμπι με Αμαξίδιο στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Άλλης Όψης είναι μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό της απουσίας του αθλήματος στη χώρα μας, καθώς και της έντονης ανάγκης κάποιων ανθρώπων να ασχοληθούν με το άθλημα.

Βασική μας προτεραιότητα μας είναι η ενθάρρυνση αθλητικών συλλόγων να δημιουργήσουν τμήματα Ράγκμπι με Αμαξίδιο, και όχι η δημιουργία επίσημης ομάδας από την Άλλη Όψη. Η Άλλη Όψη διατίθεται να οργανώσει ημέρες ενημέρωσης για το Ράγκμπι με Αμαξίδιο σε συνεργασία με οποιονδήποτε φορέα ενδιαφέρεται. Γνωρίζουμε πως αυτή η πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή. Η επιτυχία της είναι ζήτημα όλων μας!

Συνέβαλε και εσύ για να γίνει το όνειρό μας πράξη!

(Μπορείτε να βρείτε το προφίλ του Ράγκμπι με Αμαξίδιο σε μορφή PDF)