Το 2ο Πρόγραμμα Ράγκμπι με αμαξίδιο στις ειδήσεις του ΑΝΤ1
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Το ράγκμπι της πολύ δυνατής θέλησης
Το πρώτο Διεθνές Πρόγραμμα ράγκμπι με αναπηρικό αμαξίδιο διοργανώνεται στον Κολινδρό Πιερίας
Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
Κάθε ομάδα έχει τέσσερις βασικούς και οκτώ αναπληρωματικούς. Στο παιχνίδι κυριαρχούν η δύναμη, το πάθος και η ταχύτητα για τη νίκη. Σε αντίθεση όμως με ό,τι ξέρουμε στον αθλητισμό, ηττημένοι δεν υπάρχουν ποτέ, διότι στο ράγκμπι με αναπηρικό αμαξίδιο όλοι οι παίκτες καθίστανται νικητές. Το πρώτο Διεθνές Πρόγραμμα ράγκμπι με αναπηρικό αμαξίδιο ξεκινά την επόμενη Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, στον Κολινδρό της Πιερίας και διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Αλλη όψη», που έχει στόχο την προβολή του συγκεκριμένου αθλήματος στην Ελλάδα. Το σπορ, που γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, απευθύνεται αποκλειστικά σε άτομα με τετραπληγία.
Οπως σημειώνει ο ιδρυτής του σωματείου κ. Α. Διβάνογλου, «το συγκεκριμένο σπορ έχει ξεκινήσει από τον Καναδά το 1984 και έγινε παραολυμπιακό άθλημα το 1994». «Στην Ελλάδα δεν έχει καμία προβολή πέρα από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στη χώρα μας. Σκοπός μας λοιπόν είναι να το γνωρίσουν τα τετραπληγικά άτομα στην Ελλάδα και να ασχοληθούν μαζί του γιατί πραγματικά αξίζει» σημειώνει. «Ενας αισιόδοξος στόχος είναι να σχηματίσουμε μια ομάδα και να λάβουμε μέρος στο μεγάλο διεθνές τουρνουά που θα γίνει την άνοιξη στην Κολονία της Γερμανίας. Με μεγάλη ευχαρίστηση έχουμε δει να υπάρχουν αρκετές αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα,δεδομένου ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες. Εχουν ήδη καλυφθεί οι 10 στις 15» καταλήγει ο κ. Διβάνογλου.
Παρουσιάση του 1ου προγράμματος Ράγκμπι με Αμαξίδιο στην εκπομπή Έκτη Αίσθηση της ΕΤ3
ΤΟ ΡΑΓΚΜΠΙ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Όταν, πριν από 33 χρόνια, πρωτοεμφανίστηκε το ράγκμπι με αμαξίδιο, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορέσει το άθλημα αυτό, κάποια χρόνια αργότερα, να ενταχθεί κι επίσημα στο παραολυμπιακό πρόγραμμα. Ωστόσο, η θεαματικότητα, η ένθερμη υποστήριξη από τους αθλητές και ο πόθος των υπεύθυνων να δούν κάτι διαφορετικό στάθηκαν αφορμή για να περάσει τις εγκρίσεις και να κερδίσει μια θέση στην Παραολυμπιάδα. Αυτό έγινε το 2000 και το όνομα που τού δόθηκε ήταν Murderball. Ωστόσο, έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες, κυρίως από αθλητές, αποφασίστηκε να μετονομαστεί σε ράγκμπι με αμαξίδιο.
Αρχικά, το άθλημα απευθύνονταν σε αθλητές και αθλήτριες με τετραπληγία, αλλά αργότερα περιέλαβε κι άλλες παθήσεις, όπως εγκεφαλική παράλυση, πολυνευροπάθεια, πολιομυελίτιδα, ακρωτηριασμό κ.ά.
Σήμερα, το ράγκμπι με αμαξίδιο είναι παρόν σε 32 χώρες ανά τον πλανήτη, οι οποίες ασχολούνται ενεργά με την ανάπτυξή του, σε εθνικό επίπεδο, καθώς και με την εξάπλωσή του και σε άλλες χώρες.