Προφίλ

Τι είναι η «Άλλη Όψη»

Η «Άλλη Όψη» είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο συστάθηκε το 2007, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις του σωματείου οργανώνονται και υλοποιούνται αποκλειστικά από εθελοντές με επίκεντρο τη βελτίωση της αυτονομίας των ατόμων με κινητική αναπηρία.

τι είναι η άλλη όψηΒασικός στόχος της «Άλλης Όψης» είναι η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανθρώπους με βλάβη στο νωτιαίο μυελό (παραπληγία & τετραπληγία) , με βάση την ομότιμη υποστήριξη. Με λίγα λόγια, εκπαιδευτές με αναπηρία εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρία σεδεξιότητες της καθημερινής ζωής (π.χ. μεταφορές, ντύσιμο, χειρισμό αναπηρικού καθίσματος, κ.α.), ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν διάφορες προσαρμοσμένες αθλητικές δραστηριότητες, πάντα με τη παράλληλη υποστήριξη βοηθητικού προσωπικού εκπαιδευμένο από το σωματείο.

Η Άλλη Όψη ως σωματείο, που δραστηριοποιείται σε θέματα που αφορούν σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, υπήρξε πρωτοπόρος στην Ελλάδα. Πριν από μια δεκαετία, σε μια εποχή που η ανεξάρτητη διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία ήταν σχεδόν αδιανόητη για την ελληνική πραγματικότητα, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα εκπαιδευτικό μοντέλο, που στοχεύει στην αυτονομία των ανθρώπων με κινητική αναπηρία. Η καινοτομία αυτού του μοντέλου έγκειται στο γεγονός ότι στηρίζεται στην φιλοσοφία της ανεξάρτητης διαβίωσης και συγκεκριμένα στην αρχή της ομότιμης υποστήριξης ενώ παράλληλα έχει άμεσες και καθοριστικές επιρροές από αντίστοιχο σουηδικό εκπαιδευτικό μοντέλο.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Άλλη Όψη»

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Άλλη Όψη» είναι διάρκειας 10 ημερών και πραγματοποιείται σε χώρο που διαθέτει προσβάσιμες ξενοδοχειακές υποδομές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άνθρωποι με κινητική αναπηρία λόγω βλάβης στο Νωτιαίο Μυελό, που έχουν αποκτήσει τετραπληγία (παράλυση στα χέρια και στα πόδια) ή παραπληγία (παράλυση μόνο στα πόδια).

Εκπαιδευτικό ΠρόγραμμαΤο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Άλλη Όψη» στελεχώνεται από εκπαιδευτές που έχουν οι ίδιοι βλάβη νωτιαίου μυελού και υποστηρικτικό προσωπικό. Το γεγονός ότι η εκπαίδευση πραγματοποιείται από εκπαιδευτές που έχουν οι ίδιοι κινητική αναπηρία είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν κατακτήσει υψηλό επίπεδο ανεξαρτησίας, οι οποίοι έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να μεταδίδουν όλη τη γνώση και εμπειρία τους στους συμμετέχοντες.

Το υποστηρικτικό προσωπικό αποτελείται από ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων, πολλοί από τους οποίους είναι εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές ή νοσηλευτές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκπαίδευση ανθρώπων με κινητική αναπηρία. Όλοι και όλες εκπαιδεύονται δωρεάν σε ειδικά εντατικά σεμινάρια που διοργανώνει η «Άλλη Όψη», ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν σωστά όλες τις καθημερινές προσωπικές ανάγκες των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εκμάθηση τεχνικών χειρισμού αναπηρικού καθίσματος, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες πραγματοποιούν δραστηριότητες όπως είναι το μπάσκετ και το ράγκμπι με αναπηρικό κάθισμα, το κολύμπι, η τοξοβολία, η ιππασία, η οδήγηση τετράτροχων μοτοσικλετών, το κανό και το τένις.

(διαβάστε περισσότερα…)

Ράγκμπι με Αμαξίδιο

Η ανάπτυξη του αθλήματος Ράγκμπι με Αμαξίδιο στην Ελλάδα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της «Άλλης Όψης» στα μέσα του 2010. Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ήταν να καλυφθεί το κενό της απουσίας του αθλήματος από τη χώρα μας. Το συναρπαστικό αυτό άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα, το άθλημα ήταν μέχρι πρότινος εντελώς άγνωστο, καθώς απουσίαζε τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και εθνικής ομάδας.

Ραγκμπι με αμαξίδιοΗ «Άλλη Όψη» ήταν ο μόνος εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι με Αμαξίδιο. Η «Άλλη Όψη» έχει πραγματοποιήσει τέσσερα Προγράμματα Ράγκμπι με Αμαξίδιο. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών ήταν η διάδοση του αθλήματος στην χώρα καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας από παίκτες του εξωτερικού (στην ομάδα που δημιουργήθηκε). Μάλιστα, το 2ο Πρόγραμμα Ράγκμπι πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο των αθλητικών Εγκαταστάσεων Ελληνικού στην Αθήνα, στο ίδιο ακριβώς γήπεδο που πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες του συγκεκριμένου αθλήματος στην Παραολυμπιάδα 2004. Επιπροσθέτως, στηρίζοντας την ομάδα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, η Άλλη Όψη παρείχε εξοπλισμό (αγωνιστικά αμαξίδια, αναλώσιμα, κτλ) απαραίτητο για τις προπονήσεις καθώς και την συμμετοχή της ομάδας σε διεθνή Τουρνουά.

Η ομάδα «The Greeks» της «Άλλης Όψης» – η πρώτη Ελληνική ομάδα Ράγκμπι με Αμαξίδιο και η πρώτη Ελληνική συμμετοχή σε διεθνή διοργάνωση – συμμετείχε στο 13ο Διεθνές Τουρνουά Ράγκμπι με Αμαξίδιο Bernd Best. Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε από 15 με 17 Απρίλη 2011 στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου οι «The Greeks» κατέκτησαν την 3η θέση στο Βασικό Όμιλο της διοργάνωσης.

Ακολούθησαν τα Stockholms Games (Στοκχόλμη 2011), Four Nations Cup (Φοντανα Φρέντα 2012), Maximus Project(Βουδαπέστη 2014).

Η Άλλη Όψη εξακολουθεί να συστήνει το Ράγκμπι με αμαξίδιο στους συμμετέχοντες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιλαμβάνοντας το πάντα στις δραστηριότητες του και ελπίζει στη δημιουργία ομάδων/συλλόγων και σε άλλες πόλεις την Ελλάδας.

(διαβάστε περισσότερα…)

Άλλες Δράσεις

«Άλλη Όψη» - σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Από την αρχή της ίδρυσής της, η «Άλλη Όψη» συμμετέχει σε κοινωνικά δρώμενα στις τοπικές κοινωνίες. Άλλοτε με ομιλίες και παρουσιάσεις και άλλοτε με βιωματικές δράσεις, η «Άλλη Όψη» βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού σχετικά με την αναπηρία, αλλά και εξοικείωσης του με την εικόνα του αναπηρικού καθίσματος. Στόχος μας είναι τόσο το να περάσει στη συνείδηση των ανθρώπων ότι η αναπηρία είναι μια διαφορετική ζώσα κατάσταση από αυτή που οι ίδιοι βιώνουν, όσο και η άρση του στιγματισμού που υφίστανται οι άνθρωποι με αναπηρία αλλά και αυτό καθεαυτό το αναπηρικό κάθισμα.

Ένας βασικός τρόπος παρέμβασης είναι η διοργάνωση βιωματικών δράσεων σε τοπικές κοινωνίες. Μέσω αυτών των δράσεων δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας, που πολλές φορές έχουν ελάχιστη ή ακόμη και μηδαμινή επαφή με την αναπηρία, να έρθουν σε επαφή με το αναπηρικό κάθισμα έτσι, ώστε να το αντιληφθούν ως αναγκαίο μέσο μετακίνησης και όχι ως φορέα στιγματισμού.

Οι δράσεις αυτές είτε εντάσσονται στο πλαίσιο άλλων μεγαλύτερων διοργανώσεων (όπως στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ευχαριστούμε που Ενοχλείτε»), είτε πραγματοποιούνται ως μεμονωμένες παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία (όπως η δράση στην πλατεία Κολινδρού με τίτλο «Κολινδρός με Άλλη Όψη»).

Ακόμη, η «Άλλη Όψη» προσκλήθηκε να παρουσιάσει τις δράσεις της στο TEDx Thessaloniki, το οποίο είναι ένα ετήσιο συνέδριο όπου παρουσιάζονται οι πλέον διαπρεπείς και πρωτοποριακές ιδέες.

(διαβάστε περισσότερα…)

Συνεργασία με τη Σουηδική μη κερδοσκοπική οργάνωση Rekryteringsgruppen

«Άλλη Όψη» - σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Η ιδέα για τη δημιουργία της «Άλλης Όψης» προήλθε μέσα από τη γνωριμία μας με τη σουηδική μη κερδοσκοπική οργάνωση Rekryteringsgruppen. Η οργάνωση Rekryterringsgruppen έχει εμπειρία 30 και πλέον ετών στην οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανθρώπους με κινητική αναπηρία.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, σουηδοί εκπαιδευτές με αναπηρία και υποστηρικτικό προσωπικό της οργάνωσης Rekryterringsgruppen συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της «Άλλης Όψης» μεταφέροντας την πολυετή γνώση και εμπειρία τους.

Παράλληλα, εκπαιδευτές με κινητική αναπηρία και υποστηρικτικό προσωπικό από την «Άλλη Όψη» συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στη Σουηδία ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία.

Η «Άλλη Όψη» είναι εγγεγραμμένος φορέας στο

Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που κατέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας με αριθμό: 02223ΦΑΕ16004Ο78Ν-1257

και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων / Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αριθμό: 02223ΦΑΕ16004Ο78Ν-1142

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση της 5ης Μαρτίου 2023, αποτελείται από τους:

  • Μπαμπάτσικου Ευφροσύνη, Πρόεδρος
  • Βουργάνας Γεώργιος, Αντιπρόεδρος
  • Διβάνογλου Κωνσταντίνος, Ταμίας
  • Τέλιου Ήρα, Γενική Γραμματέας
  • Διβάνογλου Ανέστης, Μέλος
  • Γεωργίου Μαργαρίτα, Μέλος
  • Παντελή Βασιλική, Μέλος

Επίτιμα μέλη:

Dr. Ραπίδη Χριστίνα-Αναστασία, Αντιπρόεδρος Α’ της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πρόεδρος Επιστημονικής- Εκπαιδευτικής Επιτροπής Εκπρόσωπος στο UEMS PRM Section

Dr. Παναγιώτης Γεωργάκας, Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Π. Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ. – Π. Επιστημονικά Υπεύθυνος του Π.Ε.Θ.Ε.Α. «ΑΡΓΩ»

Το σωματείο μας αριθμεί 51 τακτικά μέλη και πολλούς εθελοντές