9ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη

1
1141

Η ισότητα των ατόμων και το δικαίωμα της μη – διάκρισης είναι βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως έχει οριστεί στο Κεφάλαιο 3 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και απαγορεύοντας τη διάκριση βάσει κριτηρίων όπως το φύλο, η αναπηρία, η φυλή, η θρησκεία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υφίστανται διακρίσεις με βάση το φύλο και την αναπηρία. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, 53% των Ελλήνων πιστεύουν ότι υπάρχουν διακρίσεις ενάντια στους συμπολίτες τους με αναπηρία (μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ) ενώ το 34% πιστεύει ότι υφίστανται διακρίσεις λόγω φύλου. Ο δε συνδυασμός του γυναικείου φύλου και της αναπηρίας ή της ηλικίας οδηγεί σε διακρίσεις, προκαταλήψεις και περιθωριοποίηση, όπως αναγνωρίζεται από την Επιτροπή εξάλειψης διακρίσεων κατά γυναικών των Ηνωμένων Εθνών.

Οι γυναίκες με αναπηρία παραβλέπονται συστηματικά και υποεκπροσωπούνται σε αναπτυξιακές πολιτικές, προγράμματα, πρωτοβουλίες, νομοθεσία, καθώς και ανθρωπιστικές προσπάθειες. Αυτή η διάκριση, η μεροληψία και η περιθωριοποίηση επιδεινώνεται περαιτέρω για τις ηλικιωμένες γυναίκες με αναπηρίες. Ειδικά για τους ανθρώπους με Βλάβη Νωτιαίου Μυελού (BNM), που προκαλεί παραπληγία ή τετραπληγία, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, μετά από το συμβάν που οδήγησε στη ΒΝΜ, είναι η επανένταξη στην κοινότητα και η εύρεση τρόπων συμμετοχής σε ρόλους που είχαν προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένης της αμειβόμενης εργασίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής.

Τα άτομα με ΒΝΜ είναι συχνά κοινωνικά απομονωμένα, έχουν χαμηλά ποσοστά απασχόλησης και μπορεί να είναι δύσκολο να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες ή να έχουν τις επιθυμητές υπηρεσίες υποστήριξης. Μια διαδικασία που φέρεται να βελτιώνει στην πράξη τη ζωή των ατόμων με ΒΝΜ, αλλά και με άλλες αναπηρίες, είναι η συναναστροφή με ομότιμες/μους. Ειδικότερα, η επικοινωνία και αλληλεπίδραση με ομότιμες/μους εκπαιδεύτριες/τές, δηλαδή ανθρώπους που έχουν οι ίδιοι αναπηρία και έχουν ήδη επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο αυτονομίας, έχουν βιώσει τα εμπόδια και έχουν ανταπεξέλθει με επιτυχία στις σχετικές προκλήσεις. Λόγω αυτής της κοινής βιωμένης εμπειρίας, οι ομότιμοι εκπαιδεύτριες/τές είναι σε θέση να παρέχουν πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη. Ειδικά για τους ανθρώπους με ΒΝΜ, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που καθοδηγούνται από ομοτίμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Άλλη Όψη πρόκειται να υλοποιήσει το 9ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη, που αποτελεί μέρος του έργου “Εκπαίδευση ομοτίμων σε γυναίκες με Βλάβη Νωτιαίου Μυελού – SUPPORT”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης Κλινικών Δεξιοτήτων και εταίρο την Άλλη Όψη.

Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Το 9ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη θα διεξαχθεί τον Αύγουστο του 2024 στον Κολινδρό Πιερίας. Στο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ενήλικες γυναίκες με παραπληγία ή τετραπληγία που χρησιμοποιούν χειροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο. Κύριοι στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι η εκπαίδευση και ενδυνάμωση των γυναικών με αναπηρία, και συγκεκριμένα των γυναικών με ΒΝΜ, μέσω της μεθόδου της υποστήριξης ομοτίμων (peer support). Ειδικότερα, το Πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση των γυναικών με αναπηρία σε δεξιότητες της καθημερινής ζωής ώστε να αποκτήσουν τον μέγιστο δυνατό βαθμό αυτονομίας, καθώς και στην ενημέρωση και ενδυνάμωση τους σε θέματα που αφορούν όχι μόνο στη ΒΝΜ αλλά και στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, ώστε να αντιμετωπίσουν και να καταπολεμήσουν τις συνέπειες της διπλής διάκρισης που βιώνουν λόγω της αναπηρίας αλλά και του φύλου τους.

Η εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ομότιμες/ους εκπαιδεύτριες/τές. Μάλιστα, θα έχουμε την χαρά να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα έμπειρες/οι εκπαιδεύτριες/τές από την Σουηδία που θα βρίσκονται μαζί μας σε όλη την διάρκεια του Προγράμματος και θα παρέχουν στις εκπαιδευόμενες τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους. Επιπλέον, στην πλειοψηφία των ενημερωτικών και ενδυναμωτικών δράσεων θα μετέχουν ομότιμες/μοι, καθώς η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας και δράσης της Άλλης Όψης όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν με βάση την πεποίθηση ότι η ομότιμη υποστήριξη αποτελεί σημαντική πηγή κινήτρων, υποστήριξης, συναδελφικότητας, καθοδήγησης και πρακτικών συμβουλών για τα άτομα με αναπηρία.

Αν θέλεις να ζήσεις κι εσύ την μοναδική εμπειρία των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων μας και να γίνεις μέρος της ευρύτερης κοινότητας της Άλλης όψης, συμπλήρωσε την παρακάτω αίτηση συμμετοχής:

Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας:

  1. Μέσω email στο info@alli-opsi.gr
  2. Τηλεφωνικά στο 6948 051 057 (ώρες επικοινωνίας 9:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ., Φρόσω Μπαμπάτσικου)
  3. Μέσω Viber ή WhatsApp στο:
  • 0046 707944084 (Βίκυ Παντελή), αν είσαι γυναίκα με παραπληγία ή τετραπληγία
  • 0046 760534510 (Ήρα Τέλιου), για να συμμετέχεις στο υποστηρικτικό προσωπικό μας.

«Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.»

Ανάδοχος Έργου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλησπέρα σας ! Ονομαζομαι Δήμητρα Νικοδημου ,33, απο Κύπρο και μολις εχω στειλει στο email σας την αιτηση συμμετοχης για το εκπαιδευτικο προγραμμα του Αυγουστου . Θα χαρώ να τα πουμε και να γνωριστουμε απο κόντα ,αν τελικα επιλεγώ . 🙂

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.