5ο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

0
886

Εντυπώσεις οργανωτικής ομάδας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το 5ο Εκπαιδευτικό Προγράμμα Άλλη Όψη, το οποίο πραγματοποιήθηκε 2-15 Ιουλίου 2011 στον Κολινδρό.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ξεκίνησε με το καθιερωμένο τριήμερο εντατικό σεμινάριο εκπαιδευτών και υποστηρικτικού προσωπικού. Απώτερος σκοπός του σεμιναρίου είναι η εκπαίδευση του υποστηρικτικού προσωπικού και των νέων εκπαιδευτών για την καλύτερη υποστήριξη των συμμετεχόντων. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε βιωματικό σεμινάριο με θέμα εμπιστοσύνη και επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας που σχεδίασε η Χατζούδη Θεανώ. Ήταν μια καινούργια εμπειρία που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε πολλούς.

Οι συμμετέχοντες με αναπηρία έφτασαν στο ξενοδοχείο Πιερίδες Μούσες την τελευταία μέρα του σεμιναρίου, 5 Ιουλίου. Αφού όλοι τακτοποιήθηκαν στα δωμάτια τους η γνωριμία μας ξεκίνησε επισήμως με ένα διασκεδαστικό κινητικό παιχνίδι γνωριμίας μεταξύ συμμετεχόντων, οργανωτικής ομάδας, εκπαιδευτών και υποστηρικτικού προσωπικού!

Για τους συμμετέχοντες η επόμενη μέρα ξεκίνησε δυναμικά με ομαδική αεροβική γυμναστική και συνέχισε με τις βασικές δραστηριότητες, δηλαδή τεχνικές χειρισμού αναπηρικού καθίσματος, τεχνικές μεταφοράς από και προς το αναπηρικό κάθισμα, τεχνικές ντυσίματος και άλλων δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, ενδυνάμωσης και δραστηριότητες με μπάλες.

Καθημερινά, οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να εξερευνήσουν τα όρια τους, έχοντας παράλληλα έντονη την αίσθηση της ασφάλειας! Εκπαιδευτές με αντίστοιχες αναπηρίες τους έδιναν την ευκαιρία να πειραματιστούν με πολλαπλούς τρόπους και τεχνικές για να βελτιώσουν την αυτονομία τους.

Τα απογεύματα υπήρξαν πλούσια σε δραστηριότητες, όπως διαδρομές με χειρήλατο αναπηρικό κάθισμα, γιόγκα με την Έφη Καλογιάννη, τένις με το Γιώργο Λαζαρίδη, τοξοβολία με τον Ανδρέα Γραμματικόπουλο, ιππασία με τη Σταυρούλα Κυριακοπούλου και τον Γιώργο Μερτζιμέκη από το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Νέο Σκοπό Σερρών, τεχνικές αναπνοής και τεχνικές αυτοάμυνας με τον Γιώργο Σουζουγγέλη από την Πορεία, κανό στο φράγμα της Βέροιας στους χώρους της Οικολογικής Ομάδα Βέροιας, Kite Surfing από την ομάδα του Global Kiter, βόλτες με τετράτροχα οχήματα και άλλα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρουσίαση προϊόντων από εταιρίες. Φέτος, στην παρουσίαση συμμετείχαν οι εταιρίες Ariti, Handitech, Hollister, Coloplast, και Ορθοστάτιση. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση κάθε εταιρίας και των προϊόντων της. Στη συνέχεια, κάθε ένας από τους 50 παρευρισκόμενους είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί κατ’ ιδίαν και με λεπτομέρεια για κάθε ένα από τα βοηθήματα. Μετά την παρουσίαση προϊόντων ακολούθησε ένα απολαυστικό ομαδικό παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν ακόμη και οι εκπρόσωποι των εταιριών.

Τα βράδια ήταν πολύ ενημερωτικά! Κάθε βράδυ υπήρχε παρουσίαση και συζήτηση γύρω από ένα σημαντικό θέμα αναπηρίας, από κάποιον έμπειρο ομιλητή. Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης μίλησε για θέματα διαχείρισης κύστης και εντέρου, ο Θοδωρής Λοϊζίδης για επιπτώσεις και επιπλοκές μετά από βλάβη στο νωτιαίο μυελό, ο Βασδέκης Γιάννης για προστασία της ωμικής ζώνης, ενώ ο Ανέστης Διβάνογλου για προσαρμογή και σωστή θέση στο αναπηρικό κάθισμα. Το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν ακόμα μια μεγάλη εμπειρία που δίδαξε πολλά σε όλους μας! Μετά από ένα έντονο δεκαήμερο, οι συμμετέχοντες έφυγαν με νέες εμπειρίες, έχοντας δώσει την ευκαιρία σε εκπαιδευτές, υποστηρικτικό προσωπικό και οργανωτική ομάδα να εξερευνήσουν και αυτοί τα όρια τους.

Η Άλλη Όψη αλλάζει – προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και στις νέες συνθήκες – με γνώμονα την παροχή καλύτερης εκπαίδευσης και υποστήριξης σε όσους το έχουν ανάγκη. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Άλλης Όψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ακούστηκαν πολλές νέες ιδέες, εκφράστηκαν σημαντικές ανάγκες και προτάθηκαν τρόποι ικανοποίησης τους. Περισσότερος κόσμος από ποτέ άλλοτε προσφέρθηκε να συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση των δράσεων.

Η οικογένεια μεγαλώνει – η δυναμική πολλαπλασιάζεται!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.