4ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

0
869

Το 4ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες που θα μας μείνουν αξέχαστες. Ήταν η πρώτη φορά μετά από τέσσερα προγράμματα που από την οργάνωση και διεξαγωγή έλειπαν κατόπιν απόφασης της οργανωτικής ομάδας της Άλλης Όψης οι εκπαιδευτές από τη Σουηδική οργάνωση Rekryteringsgruppen.camp10-4 Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 21 συμμετέχοντες με βλάβη στο Νωτιαίο Μυελό, 10 εκπαιδευτές με αντίστοιχες αναπηρίες, 16 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό και 2 υπεύθυνοι του προγράμματος.

Το 4ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη ξεκίνησε με το τριήμερο εντατικό σεμινάριο εκπαιδευτών και υποστηρικτικού προσωπικού. Την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου, η Άλλη Όψη πραγματοποίησε παρέμβαση στη κεντρική πλατεία του Δήμου Κολινδρού με την ελεύθερη συμμετοχή των πολιτών του χωριού. Η παρέμβαση περιελάμβανε σεμινάριο Ά Βοηθειών που δόθηκε από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ν. Κιλκής, καθώς και δραστηριότητες με αναπηρικά καθίσματα. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες του Κολινδρού κάθισαν σε αναπηρικά καθίσματα και έζησαν την εμπειρία του χειρισμού του αναπηρικού καθίσματος στο πιο κεντρικό σημείο του χωριού, με όλους τους περιορισμούς που εμπεριέχει, όπως απότομες ράμπες, ανώμαλο έδαφος, πεζοδρόμια και ανηφόρες. Πρωταγωνιστές της δράσης αναδείχθηκαν τα μικρά παιδιά και ο παπάς του χωριού, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

camp10-2Στις 3 Αυγούστου έφτασαν οι συμμετέχοντες και το κυρίως μέρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Άλλη Όψη ξεκίνησε. Ήρθαν από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν κυρίως σε τεχνικές χειρισμού αναπηρικού καθίσματος, τεχνικές μεταφοράς από και προς το κάθισμα, τεχνικές ντυσίματος και άλλων δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής, συμμετείχαν σε πρόγραμμα ενδυνάμωσης και σε πολλές δραστηριότητες με μπάλες. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και σε απογευματινές δραστηριότες, όπως χειρήλατο, γιόγκα με την Έφη Καλογιάννη (δασκάλα γιόγκα), τοξοβολία με τον Στέφανο Τσερκέζη (αθλητής Εθνικής ομάδας και προπονητή τοξοβολίας), ιππασία με τη Σταυρούλα Κυριακοπούλου και τον Γιώργο Μερτζιμέκη από το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Νέο Σκοπό Σερρών (ιπποθεραπευτές – φυσικοθεραπευτές), πινγκ-πονγκ με την Όλγα Κυριακίδου (πρώην αθλήτρια εθνικής ομάδας), γουρούνες, χορό με τον Γιώργο Σουζουγγέλη και την παρέα του από την Πορεία, στίβο με τον Γρηγόρη Αιβαζίδη (αθλητή), κανό στο φράγμα της Βέροιας στους χώρους της Οικολογικής Ομάδα Βέροιας και άλλα.

camp10-3Στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, οι συμμετέχοντες συμπεριελήφθησαν σε επιστημονική έρευνα με θέμα «Επιδράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος Άλλη Όψη στην αυτονομία και στο βαθμό παρακίνησης για άσκηση σε ανθρώπους με βλάβη στο νωτιαίο μυελό». Μεταξύ άλλων, όλοι εξετάστηκαν με ειδική μέθοδο για τον προσδιορισμό του Νευρολογικού επιπέδου της βλάβης τους και ενημερώθηκαν για το αναμενόμενο λειτουργικό επίπεδο που μπορούν να κατακτήσουν.

Όσον αφορά στη συμμετοχή και παρουσία εταιριών, για άλλη μία φορά, βασικός χορηγός του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ήταν η εταιρία Ariti με τους καθετήρες Lofric. Άλλες εταρίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Άλλης Όψης για παραχώρηση εξοπλισμού ήταν η εταιρία Handitech, η Orthostatical, η Ορθοστάτιση, η Ηλεκτροκίνηση, και η Δίφρος. Στην καθιερωμένη παρουσίαση προιόντων συμμετείχαν η εταιρίες Ariti και Handitech, ενώ την τελευταία στιγμή ακύρωσαν η εταιρίες Ορθοστάτιση και Περίθαλψης.

Προς ενημέρωση όλων, πριν από κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα η Άλλη Όψη στέλνει επιστολή σε πάνω από 300 εταιρίες με την οποία ζητά τη συνδρομή των εταιριών στη παραχώρηση εξοπλισμού για της ανάγκες του Προγράμματος, καθώς και κάλεσμα για τη συμμετοχή τους στη παρουσίαση προιόντων. Ολόκληρη την επιστολή που στείλαμε για το 4ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα μπορείτε να τη βρείτε εδώ.camp10-1 Είναι βασική μας αρχή στην Άλλη Όψη να μην υποστηρίζουμε ούτε άμεσα αλλά ούτε και έμμεσα συγκεκριμένες εταιρίες και συγκεκριμένα προιόντα, ενώ δεν δεχόμαστε χορηγίες από εταιρίες με ορθοπαιδικά προιόντα. Αυτό γίνεται ώστε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι και δίκαιοι απέναντι σε κάθε εταιρία και στα προιόντα που προωθεί.

Η καθιερωμένη αξιολόγηση του 4ου Εκπαιδευτικού Προγράμματος έγινε με την αποχώρηση των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσε τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, ενώ ανέδειξε ζητήματα για περεταίρω βελτίωση. Το 4ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ανέδειξε 3 νέους βοηθούς εκπαιδευτές.

Το 5ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη σύντομα θα μπει σε τροχιά σχεδιασμού – μέχρι τότε όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να ξεκουραστούμε και να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος όσων συνέβησαν και τις προεκτάσεις τους στο μέλλον του καθενός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.