1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – Εντυπώσεις συμμετεχόντων

0
663

1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη – Εντυπώσεις συμμετεχόντων

Η εκμάθηση τεχνικών και η ενδυνάμωση ήταν πολύ ωφέλιμες για εμένα. Στο camp τονώθηκε η αυτοπεποίθηση μου, ένιωσα ότι πραγματικά σέβονται τις ανάγκες μου.

Είχα την αίσθηση της ασφάλειας καθ’ όλη την διάρκεια του camp και ανά πάσα στιγμή. Ασχολήθηκα με αθλήματα με τα οποία δεν είχα ασχοληθεί πριν το ατύχημά μου (π.χ. ιππασία, γουρούνες) και ίσως τα θεωρούσα δύσκολα για κάποιον ο οποίος δεν μπορεί να κινήσει ένα μέρος του σώματός του. Εκτός από νέες τεχνικές και νέους τρόπους αυτοεξυπηρέτησης, στο camp κερδίζεις πολλά συζητώντας με άλλους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες ή παρόμοιες δυσκολίες.

Tο πρόγραμμα ήταν άρτιο και οι υπεύθυνοι στις δραστηριότητες το “είχανε”. Σε λίγες μέρες άρχισε να δημιουργείται περιβάλλον –ωραίο περιβάλλον (ευπροσήγορο) – που μας χωρούσε όλους. Όταν το Camp σχόλασε δεν μου άρεσε που έφευγα από τόσο καλή φάση, επέστρεψα σπίτι, άνοιξα την βαλίτσα και βρήκα μερικά ζόρικα γραμμάτια για την αυτόνομη διαβίωση (με ξεμυαλίσατε τον έρμο), και την νέα –για μένα -όψη του εθελοντισμού τώρα στα middle age.

…είχες την δυνατότητα να διαλέγεις να κάνεις αυτό που σε εκφράζει και σου χρειάζεται. Υπήρχε, αν το επέλεγες και μόνο τότε, πολύ φροντίδα, γιατί στην ομάδα ήταν 20 εκπαιδευτές – υποστηρικτικό προσωπικό και 18 εκπαιδευόμενοι!

1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη – Εντυπώσεις οργανωτικής ομάδας

Το 1ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στους χώρους της κατασκήνωσης Τσαφ-Τσουφ στο Ορφάνι Καβάλας από 3-15 Σεπτέμβρη 2007. Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 18 συμμετέχοντες με κινητική αναπηρία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το πρόγραμμα υποστηρίχτηκε αφιλοκερδώς από συνολικά 25 Έλληνες και Σουηδούς εκπαιδευτές με αναπηρία, καθώς και υποστηρικτικό προσωπικό.

Ήταν η πρώτη φορά για όλους όμως. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία που είχε προθέρμανση, αρχή, μέση και τέλος.

Προθέρμανση: Οι 3 πρώτες ημέρες ήταν αφιερωμένες στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών και του υποστηρικτικού προσωπικού.

Αρχή: Άγνωστα πρόσωπα, μα γνώριμες φωνές, καθώς προηγήθηκαν όμως τηλεφωνικές συνομιλίες με τον καθένα ξεχωριστά. Πρόσωπα γενναία αλλά και φοβισμένα συνάμα. «Τι ήρθαμε να κάνουμε σε μια παιδική κατασκήνωση, με άτομα που δεν ξέρουμε…» Όλοι πάγωσαν στο άκουσμα ότι το εγερτήριο την επόμενη ημέρα είναι όμως 07.30, ακριβώς. «Και πως θα πάμε στην τουαλέτα, ποιος θα όμως βοηθήσει».

Το επόμενο πρωί, μπορεί να τρέχαμε όλοι, αλλά δεν τρέχαμε πανικόβλητοι. Οι συμμετέχοντες σηκώθηκαν στην ώρα όμως και εκείνοι που έπρεπε να λάβουν υποστήριξη την λάβανε.

Μέση: Ο πολύ δύσκολος για την εποχή καιρός όμως έχει κουράσει όλους. Φτάσαμε αισίως όμως 4 κουβέρτες ανά κεφαλή. Πάρα ταύτα, το πρόγραμμα ρέει κανονικά με μικρές προσαρμογές. Όσο για το πρωινό ξύπνημα, αυτό είναι πλέον παιχνιδάκι.

Οι δραστηριότητες είχαν πλέον αρχίσει να αποδίδουν. Το πρώτο πάρτυ ζέστανε τα αίματα.

Αμέσως μετά, όλα ήταν διαφορετικά. Ο καιρός ηρέμησε, οι συμμετέχοντες προσαρμόστηκαν πλήρως στο περιβάλλον και όμως πολύ διαφορετικές ρουτίνες, στα νέα πρόσωπα, στα βαγόνια, ακόμα και στη θερμοκρασία.

Όμως πρόχειρος απολογισμός δείχνει δυο σπασμένα αναπηρικά καθίσματα, όμως πτώσεις που έχουν επιταθεί όμως τελευταίες ημέρες καθώς όλοι έχουν ξεθαρρέψει, και κάποια ειδύλλια, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερα εμφανή στη δημόσια θέα.

Τέλος: Η κούραση είναι εμφανής σε όλα τα πρόσωπα. Το πρόγραμμα προσαρμόστηκε ακόμα πιο πολύ ώστε να εξυπηρετήσει την απύθμενη λαχτάρα κάποιων να ρουφήξουν ακόμα πιο πολλά από όμως εκπαιδευτές.

Ο τελικός απολογισμός από όμως συμμετέχοντες ήταν πολύ βοηθητικός για όλους όμως. Οι περισσότεροι ρωτάνε για το επόμενο. Όμως επόμενο, αυτό δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Το τελευταίο πάρτυ ήταν σχετικά υποτονικό… μέχρι τη στιγμή που σηκώθηκε ο Γιάννης… τότε άναψαν τα πνεύματα με ένα ζεϊμπέκικο… όμοιού του δεν είχαμε ξαναδεί.

Τελευταίο βράδυ και αφού όλοι οι συμμετέχοντες πήραν το δρόμο όμως επιστροφής με ασφάλεια, οι εκπαιδευτές και το υποστηρικτικό προσωπικό προετοιμάζονταν για τη δικιά όμως ώρα χαλάρωσης.

Τώρα: είναι ακόμα δύσκολο να προσαρμοστούμε στα επίγεια μετά από μια τόσο δυνατή εμπειρία. Οι σκέψεις όμως μεταφέρονται σιγά σιγά από το Σεπτέμβριο 2007 στον Ιούνιο 2008, όταν δηλαδή το 2ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Άλλη Όψη λάβει χώρα.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο την εταιρεία Αriti για την οικονομική υποστήριξη, όσο και την εταιρεία Handitech που παρευρέθηκαν στη μικρή έκθεση προϊόντων που οργανώσαμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.